Stale do przemysłu spożywczego

CZYSTA MATERIA SMAKU

Materiały stosowane w przemyśle spożywczym muszą spełniać wysokie wymagania. W rzeczywistości muszą mieć doskonałe właściwości mechaniczne, a jednocześnie muszą gwarantować maksymalne bezpieczeństwo w celu ochrony zdrowia.

Etapy przetwarzania żywności mogą być często tak różnorodne, jak sama żywność: krojenie, tarcie, wytłaczanie, cięcie, prasowanie i siekanie to tylko niektóre z zastosowanych procesów. Każdy z nich poddaje materiał naprężeniom mechanicznym, chemicznym i termicznym.

W związku z tym, w celu zapewnienia dłuższej żywotności narzędzia i uniknięcia zanieczyszczenia żywności jonami metali, stosowane stale muszą mieć:

  • wysoką odporność na zużycie
  • wysoką odporność na korozję

CERTYFIKOWANE MATERIAŁY

Najczęściej stosowane w przemysłowym przetwórstwie spożywczym są stale martenzytyczne chromowe . Stale te charakteryzują się w rzeczywistości wysoką odpornością na zużycie i dobrą odpornością na korozję. BÖHLER posiada szeroką gamę tych stali.
Materiały produkowane są w naszej stalowni nowoczesnymi procesami, takimi jak przetapianie elektrożużlowe w atmosferze  ochronnej lub metalurgię proszków. Materiały są również poddawane ciągłym kontrolom jakości, aby zagwarantować ciągłość jakości stali.
Każda stal ma inne proporcje pierwiastków stopowych, o określonych właściwościach mechanicznych i chemicznych. Pozwala to wybrać najbardziej odpowiedni materiał dla konkretnej żywności, która ma być przetwarzana. Aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo zdrowotne, stale BÖHLER są również testowane i certyfikowane przez AGES (Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności). Certyfikaty te poświadczają zgodność materiałów z wymaganiami rozporządzeń europejskich WE 1935/2004 i WE 2023/2006.

Po więcej szczegółów skontaktuj się z nami.